Facebook like

marți, 19 noiembrie 2013

Ceea ce ar trebui sa ii spui copilului tau despre fumat, si efectele tigarilor:

Am vazut foarte multi parinti care se plang caci fiul/fiica lor au inceput sa fumeze sau este tentat/tentata de tigari, asa ca m-am documentat si am sa va arat acum ce am aflat:
Majoritatea copiilor din ziua de azi incep sa fumeze in scoli. Sunt multe motive pentru care ei ar fi tentati sa se apuce de fumat:
- Pentru a fi in pas cu ,,moda''
- Pentru a fi mai popular/populara
- Pentru a intra intr-un anumit grup de prieteni
- Pentru a se simti independent
- Pentru a se simti mai matur
- Pentru a slabi
- Doar din curiozitate

Aceste motive sunt cel mai des cauza pentru care copiii se apuc de fumat. Discutia despre tigari si efectele lor ar trebui inceputa cu copilul tau inca de la varsta de 4 ani, in care sa ii explici la ce riscuri este supus daca s-ar apuca de fumat. Copilul tau trebuie sa stie ca orice motiv pentru a se apuca de fumat este gresit si nu are efectul pe care il crede el. Parintii sunt responsabili pentru transmiterea acestui mesaj catre copil.

Copilul intelege cel mai bine atunci cand are un model. Daca parintele fumeaza, copilului ii va fi greu sa reziste tentatiei. Cel mai bun lucru este ca, copilul sa nu aibe exemplul acesta in familie pentru ca el ar putea crede ca este bine ceea ce face.

Un alt lucru important , nu ii vorbi copilului despre efectele tigarilor care ar putea aparea in viitor, precum cancerul la plamani care ar putea aparea peste 50 de ani, deoarece el nu va gandi pana acolo. Vorbeste-i despre efectele imediate precum banii cheltuiti degeaba , mirosul ingrozitor , patarea unghilor si a dintilor, problemele de respiratie etc..
 
 Nu trebuie sa te duci pe ideea '' doar oamenii mari fumeaza'' pentru ca asta ar fi sa ii dai una din motivele de mai sus pentru a se apuca de fumat ( Pentru a se simti mai matur).

Daca vrei sa elimini riscul ca fiul/fiica ta sa devina fumatori , incearca sa ii explici imaginile de pe pachetele de tigari. Ele nu pot fi aratate copiilor mici , dar i le poti arata copilului tau cand este mai marisor , chiar daca nu sunt placute la vedere , ele il pot ajuta sa inteleaga.

 Invata copilul sa spuna NU. Explica-i ca nu este nici o rusine sa refuze tigarile de la colegii/prietenii sai , spune-i ca la fel ai facut si tu, si sa nu bage in seama daca lumea rade de el pentru acest lucru. Asta l-ar putea ajuta pe copilul tau sa nu devina fumator , drogat sau alcoolic.

Sper ca v-am fost de ajutor. O seara frumoasa :)

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu